Den sidste vinter


Den Sidste Vinter

M100

2021“Den Sidste Vinter” med Matilde Duus.


Fernisering fredag d. 3. september kl 18.00
Udstillingsperiode: 3. – 26. september 2021Den dybe samhørighed med naturen kan forekomme fjern i et højteknologisk og ergonomisk korrekt indrettet samfund med maden leveret til døren. Men med vand i kælderen fra sidste oversvømmelse og en jul der igen var brun og våd, mærker vi naturens forandrede greb om vores højt civiliserede hverdag. I samme hast som årstidernes kendte karakteristika svinder ind, stiger frustrationerne og ængsteligheden i takt med vandspejlet i kælderen. Vores normale og trygge verden forandres. Den store naturkrise vi allesammen er vidner til, kan derfor opleves, som når en skipper navigerer med defekt kompas på åbent hav. Vores kendte pejlemærker for livets gang smuldrer. Vi mærker det alle sammen. Forandringerne omkring os. Den sidste sne, den sidste kulde og den sidste vinter.


“Den Sidste Vinter” er en poetisk og skrøbelig installation, hvor de enkelte elementer samler sig til et rummeligt vinterlandskab. Et landskab der er under transformation, som når frosten har sluppet, og sneen og isen forvandles til dis og smeltevand. Transparens og lyse farver dominerer udstillingen med dystopien vibrerende som underliggende klang.


Matilde Duus arbejder fortrinsvis med materialet glas og pigment brændt på glas, hvilket udstillingen er bygget op omkring. Glassets flydende transparente og lette kvaliteter udnyttes her som association til isen, vandet, det foranderlige og uhåndgribelige.


Titlen “Den Sidste Vinter” er en metafor med dobbeltrettet betydning, der både kan varsle en klimatisk katastrofe samt et håb om en overstået mørk periode med lysere tider fremadrettet. Vinteren og årstiderne som motiv og metafor er allestedsnærværende i vores sprog, visuelle udtryk og tæt knyttet til vores religiøse og kulturelle ritualer og traditioner. Årstidernes forskellighed er en uomgængelig livserfaring for os alle. Erfaringer der ligger dybt i vores bevidsthed og bestemmer vores væren i verden. Fra barnsben synges årstiderne ind i kroppen med rim og remser. Litteratur, digtning og film er rig på årstidsbestemt indhold og titler, som for eksempel ”Vinterbørn” af Dea Trier Mørch (1976) eller “I sne står urt og busk i skjul” af B.S Ingemann (1831) eller Disneys animationsfilm “Frost ” (2013).


Finissage og artisttalk søndag d. 26. september kl 14.
Artist talk mellem Matilde Duus og Kunsthistoriker Malou Solfjeld. Solfjeld har bidraget med et essay i udstillingskataloget til "Den Sidste Vinter" .


Matilde Duus (f.1983 i Århus) er uddannet på Konsthögskolan Valand, Göteborgs Universitet i Sverige og på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2014 og er bosat i Moss, Norge. Duus har modtaget Statens Kunstfonds Arbejdslegat i 2021, 2018, 2017 og 2016 og deltog 2020 på gruppeudstillingen “The Travel in Spaces”, på KH 7 Space, Århus, der blev præmieret af Statens Kunstfond. Hun har bl.a. udstillet på BRICKS Gallery (Solo), Kunsthal Nord, Marie Kirkegård Gallery, Kbh, Huset for Kunst og Design, Holstebro, Stephen Simoens Contemporary Fine Art, Knokke, Belgien, og har i 2020 produceret en integreret udsmykning for Banedanmark, Ringsted, DK.


Udstillingen er åben torsdage kl. 17-19 og lørdag- søndage kl. 13-16


M100 - Udstillingssted for samtidskunst
Søndergade 26, 5000 Odense C
m100@m100.dk

Udstillingen er støttet af Det Obelske Familiefond, Odense Kommune- Kulturkontakten, Statens Kunstfond.
Flip Vertical, 2018